poniedziałek, 12 grudnia 2016

Tort makowy z nutą pomarańczową

Przepyszny tort na świąteczny stół. Oryginalny przepis na tej stronie: http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-tort-makowy-z-kremem-waniliowym-i-nuta-pomaranczy


Składniki:

Ciasto:
30 dkg maku
¾ szkl. cukru
8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
150 ml konfitury pomarańczowej z tego przepisu: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/12/konfitura-pomaranczowa.html

Poncz: 
50 ml alkoholu
kilka łyżek soku z pomarańczy

Krem waniliowy: 
60 dkg serka śmietankowego (z wiaderka, dobrej jakości bez dodatków)
300 ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
wanilia

Sposób przyrządzenia:

1. Mak zalać wodą i gotować 20 min., odsączyć, zmielić dwukrotnie. 
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, pozostałe sypkie składniki, na koniec olejek i ubite białko. 
3. Piec 45 min. w temp. 180°C. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
4. Kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier i wanilię. 
5. Serek zmiksować, dodawać stopniowo ubitą kremówkę. 
6. Blaty nasączyć ponczem, posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej i kremem. Wierzch posypać startą lub posiekaną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz