czwartek, 19 stycznia 2017

Szarlotka sypana

Błyskawiczne, pyszne ciasto, które zawsze się udaje.


Składniki:

1 szklanka mąki
¾ szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
1 kg jabłek
½ kostki zimnego masła

 
Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek dokładnie razem wymieszać. 
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. 
3. Na dno foremki wsypać 1/3 masy sypkiej, wyłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem.
4. Znów wsypać 1/3 masy sypkiej, wyłożyć resztę jabłek, posypać cynamonem i resztą masy sypkiej. 
5. Na wierzch położyć cienko pokrojone masło. 
6. Piec ok. 1 godz. w temp. 200°C, aż się ładnie zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz