poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ribollita

Jest to tradycyjna włoska zupa warzywna. Jest bogata w warzywa, smaczna i sycąca. Według przepisu z gazetki BIEDRONKI.


Składniki:

1 cebula 
biała część pora 
3 ząbki czosnku
pół selera 
kapusta czerwona 
kapusta biała 
1-2 marchewki 
3 ziemniaki 
1 puszka krojonych pomidorów 
1 puszka czerwonej fasoli 
oliwa 
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego 
łyżeczka suszonej bazylii 
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną w garnku oliwę.
2. Dorzucić pokrojony por i czosnek, chwilę smażyć.
3. Wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
4. Dodać pokrojony w kostkę seler, po dużej garści poszatkowanej kapusty białej i czerwonej oraz pokrojoną marchew.
5. Gotować kilka minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bazylię.
6. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzucić do zupy fasolkę i pomidory.
7. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
8. Podawać z grzankami z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz