poniedziałek, 12 grudnia 2016

Konfitura pomarańczowa

Aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu. Na słodkie kanapki, do ciast.


Składniki:

5 pomarańczy
2 szkl. cukru
1 szkl. wody

Sposób przyrządzenia:

1. Pomarańcze umyć i wymoczyć w gorącej wodzie. 
2. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 
3. Ze skórek skroić białą, gorzką warstwę, skórki pokroić. 
4. Owoce razem ze skórkami włożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu i zdjąć z ognia. 
5. Garnek pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. 
6. Następnego dnia znów pogotować ją na małym ogniu mieszając, bez pokrywki. 
7. Jeśli zabraknie cierpliwości a konfitura będzie za rzadka, można pogotować ją trzeciego dnia. 
8. Gorącą włożyć do słoiczków, od razu zakręcić i postawić do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz