poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kurczak z warzywami słodko-kwaśny

Danie inspirowane smakami kuchni chińskiej. 


Składniki:

50 dkg mięsa z piersi kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mały por
2 marchewki
1 papryka
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ puszki ananasa
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki imbiru
chili
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Kurczaka pokroić w kostkę, warzywa dowolnie: w paski, plastry, kostkę, najtwardsze najdrobniej.
2. Mięso kurczaka wrzucić na rozgrzany olej kokosowy, podsmażyć na złoto.
3. Dodać cebulę, potem czosnek i por, chwilę smażyć. 
4. Dodać marchew i na koniec paprykę.
5. Posypać przyprawami i wlać sos sojowy.
6. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać ananasy, koncentrat pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszać. 
7. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz