wtorek, 19 lutego 2019

Chleb żytni półrazowy z suszoną śliwką na zakwasie

Baaardzo łatwy i smaczny chlebek. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, rośnie sam i piecze się tylko 30 minut.


Składniki:

Zaczyn:
3 szkl. mąki żytniej razowej
1 szkl. zakwasu żytniego
400 ml wody

Pozostałe składniki:
3,5 szkl. mąki żytniej jasnej typ 720
1 łyżka soli
300 ml ciepłej wody
300 g suszonych śliwek
 
Sposób przyrządzenia:

1. Wieczorem umieścić składniki zaczynu w misce i wymieszać.
2. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
3. Na drugi dzień rano na wyrośnięty zaczyn wysypać mąkę żytnią jasną.
4. Dodać sól i wlać ciepłą wodę. 
5. Wymieszać do połączenia drewnianą łyżką. 
6. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. 
7. Dużą keksówkę lub dwie małe posmarować smalcem i posypać otrębami lub mąką.
8. Przełożyć ciasto, wyrównać, oprószyć mąką. 
9. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny lub do podwojenia objętości. 
10. Piec w temperaturze 220ºC ok. 30 minut. 

Te małe, czarne ziarenka to czarnuszka.
Jak zrobić zakwas żytni: https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/04/zakwas-chlebowy.html
Oryginalny przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-zytni-z-suszona-sliwka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz