czwartek, 6 kwietnia 2017

Zakwas chlebowy

Pierwszy krok do wypieku własnego, zdrowego chleba.


Składniki:

mąka żytnia razowa
woda

Sposób przyrządzenia:

Pierwszy dzień rano: 
Odmierzyć pół szklanki (lub mniej) mąki żytniej pełnoziarnistej i tyle samo przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Umieścić w dużym słoiku i dokładnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką. Ustawić w ciepłym miejscu. Wieczorem wymieszać jeszcze raz i zostawić do rana. Gdyby zakwas chciał „uciec” ze słoika, znów wymieszać. Zakwas po każdym dokarmianiu powinien rosnąć.
Drugi dzień rano: 
Dokarmić zakwas pierwszy raz, czyli zrobić dokładnie to samo, co dzień wcześniej.
Trzeci dzień rano: 
Dokarmić zakwas tak jak drugiego dnia. Po około 3 godzinach zakwas jest wyrośnięty i aktywny, gotowy do upieczenia pierwszego bochenka.

Zakwas, którego nie wykorzysta się do wypieku, można dalej dokarmiać, jeśli kolejnego dnia też planuje się piec chleb. Jeśli nie, włożyć od razu do lodówki. Może tam pozostać do 14 dni. W niskiej temperaturze „usypia” i nie potrzebuje dokarmiania. Przy kolejnym pieczeniu wyjąć zakwas z lodówki, zostawić go na 2-3 godziny w ciepłym miejscu i po tym czasie dokarmić odpowiednią ilością mąki i wody. Po 3 godzinach już można użyć go do wyrobienia chleba. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz