niedziela, 3 lutego 2019

Prosty chleb pszenny razowy na drożdżach.

Chlebek z mąki pszennej z przewagą razowej. Jest nie tylko prosty, ale też szybki w przygotowaniu. 


Składniki:

5 szkl. mąki pszennej razowej
2 szkl. mąki pszennej 650
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
3 łyżki oliwy
650 ml letniej wody

Sposób przyrządzenia:
 
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody z łyżeczką cukru i odrobiną mąki.
2. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać oliwę, wodę i wyrośnięty rozczyn.
3. Wymieszać łyżką, potem wyrabiać ręcznie (ciasto jest gęste), aż wszystko się połączy.
4. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić ręcznie, maczając dłoń w ciepłej wodzie.
6. Dużą keksówkę wysmarować smalcem i wysypać otrębami lub mąką.
7. Przełożyć do niej ciasto, oprószyć mąką i odstawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
8. Piec 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec kolejne 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz