sobota, 26 maja 2018

Kruche ciasto z wiśniami

Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wiśnie mogą być z kompotu lub świeże.


Składniki:

Ciasto:
35 dkg mąki
¾ szkl. cukru
20 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Nadzienie wiśniowe: 
70 dkg wiśni  bez pestek
ok. ½ szkl. cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
 

Sposób przyrządzenia:

1. Masło posiekać razem z resztą składników, szybko zagnieść ciasto. 
2. Podzielić na połowę, jedną część zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
3. Drugą połową ciasta wylepić tortownicę, nakłuć widelcem i również włożyć do lodówki. 
4. Po schłodzeniu ciasto w tortownicy podpiec w temp. 200ºC przez 15 minut.
5. Wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
6. Wyjąć podpieczony spód, posypać bułką tartą, wyłożyć wiśnie. 
7. Wprost na owoce pokruszyć lub zetrzeć resztę ciasta. 
8. Piec dalej ok. 40 minut, aż się ładnie zrumieni.
9. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz