sobota, 26 maja 2018

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i tymiankiem


Składniki:

1 kg ziemniaków
30 dkg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
1 cebula
15-20 dkg żółtego sera lub mozzarelli
200 ml kwaśnej śmietany
1 jajko 
natka pietruszki
ostra papryka
łyżeczka tymianku
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Ziemniaki pokroić w grube plastry i ugotować prawie do miękkości.
2. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę pokroić i podsmażyć, dodać grzyby, chwilę smażyć.
4. Przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem, wyłożyć na ziemniaki. 
5. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, papryką i pietruszką, wylać na grzyby.
6. Posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
7. Piec,  aż ser się rozpuści i zrumieni. 
8. Do zapiekanki dobrze smakuje sos czosnkowy https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz