niedziela, 27 maja 2018

Zupa koperkowa z kluseczkami

Koper jest aromatyczną rośliną przyprawową, używaną w postaci zielonej lub baldachów kwiatowych, do sałatek, gotowanych ziemniaków, ryb, sosów, zup zarówno gorących jak i chłodników, masła ziołowego i octów ziołowych, marynowanych warzyw, kiszonych ogórków i kapusty. Jest bogaty w antyoksydacyjne flawonoidy oraz sole mineralne, wapń, żelazo, prowitaminę A, witaminy: D, E, K, B, H i bardzo duże ilości witaminy C.


Składniki:

duży pęczek koperku
1 cebula
włoszczyzna
pół szkl. śmietany 18%
trochę oliwy lub masła
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Kluseczki:
1 duże jajko
3 łyżki mąki 
2 łyżki kaszy manny
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć w garnku, w którym będzie przyrządzana zupa .
2. Wlać ok. 1 l wody i wrzucić obraną i pokrojoną lub startą na tarce włoszczyznę oraz przyprawy.
3. Przygotować ciasto na kluseczki. 
4. Gdy warzywa będą miękkie, kłaść łyżką do wrzącej zupy małe kluseczki.
5. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 5 minut.
6. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz