poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Zupa groszkowo-brokułowa z korzenną nutą

Zwyczajna zupa dzięki przyprawom zyskuje oryginalny smak.


Składniki:

1/2 kg mrożonego groszku (lub z puszki)
1 brokuł
włoszczyzna
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
po szczypcie kminu rzymskiego, kolendry, chili i kminku
1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa obrać i pokroić. 
2. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek.
3. Dodać włoszczyznę i przyprawy. 
4. Zalać wodą, po kilku minutach gotowania dodać groszek i brokuł. 
5. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 
6. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, zmiksować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz