czwartek, 31 maja 2018

Udka w sosie szczypiorkowym

Inspiracją do tego dania był przepis na sos szczypiorkowy z książki Henryka Dębskiego "Współczesna kuchnia polska".


Składniki:

4 udka
duża garść pokrojonego szczypiorku
śmietana 18 %
zioła prowansalskie lub inne ulubione
pieprz, sól
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:

1. Udka posypać solą i pieprzem, podsmażyć z obu stron.
2. Podlać wodą, posypać ziołami i dusić, aż będą miękkie.
3. Mięso wyjąć na talerz, a do sosu wrzucić szczypiorek.
4. Na drugiej patelni roztopić masło, wsypać mąkę i mieszając lekko ją zasmażyć.
5. Zasmażkę dodać do sosu, zagotować.
6. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, już nie gotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz