sobota, 2 grudnia 2017

Zupa paprykowo-pomidorowa

Bardzo lubię w okresie jesienno-zimowym takie zupy, które można pić z kubka, takie "gorące kubki". Własnoręcznie zrobione są zdrowe, pełne warzyw, bez chemicznych dodatków smakowych.


Składniki:

3 papryki czerwone
3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
garść pokrojonego pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży ziemniak
3 łyżki masła
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
duża szczypta tymianku
chili, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Włoszczyznę i cebulę pokroić.
2. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pora, chwilę razem smażyć, zalać szklanką wody.
3. Wrzucić resztę włoszczyzny, listek, ziele i tymianek.
4. W tym czasie pokroić paprykę, obrać i pokroić ziemniaka.
5. Warzywa wrzucić do gotującej się zupy i wlać wrzącą wodę do wysokości warzyw.
5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić.
6. Wyjąć listek i ziele angielskie, zmiksować zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz