czwartek, 21 grudnia 2017

Makowiec zawijany


Składniki na 2 rolady (30 cm):

Ciasto: 
1¾ szkl. mąki
90 ml mleka
75 g masła
3 żółtka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli

Masa makowa: 
25 dkg maku
½ szkl. cukru
2 łyżki miodu
3 białka
rodzynki
orzechy
skórka pomarańczowa
olejek migdałowy


Sposób przyrządzenia:

1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, odstawić do wyrośnięcia. 
2. Dodać przesianą mąkę, żółtka, roztopione, przestudzone masło i szczyptę soli, dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce.
3. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
4. Wycisnąć przez płótno i zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
5. Do maku dodać cukier, miód, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i olejek, dokładnie wymieszać. 
6. Ubić białka, dodać je do masy makowej i delikatnie wymieszać.
7. Ciasto podzielić na dwie części, podsypując mąką jeszcze krótko wyrobić.
8. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm, rozłożyć na nich masę makową i zwinąć.
9. Włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 
10. Piec 30 min. w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz