środa, 27 grudnia 2017

Ryba po grecku


Składniki:

80 dkg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza
1 cebula
50 dkg marchwi
15 dkg pietruszki
10 dkg selera
1 mały por
10 dkg koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Filety pokroić na równe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać  solą i pieprzem.
2. Warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce. 
3. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć, przełożyć na talerz. 
4. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, dodać pora, potem pozostałe warzywa.
5. Wlać 3 szklanki wody, dodać listek laurowy i ziele, dusić, aż warzywa będą miękkie. 
6. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić.
7. Warstwami układać rybę i warzywa.
8. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz