Ocet jabłkowy dzięki swoim właściwościom śmiało może uchodzić za lek. Dzięki bogactwu składników odżywczych: witamin, minerałów, dobrych bakterii, pektyn, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i produktów przemiany materii, wspomaga perystaltykę jelit, obniża przyswajanie i odkładanie się tłuszczu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, dobrze wpływa również na cerę.
Składniki:
1 kg jabłek (lub same ogryzki i skórki)
Składniki:
1 kg jabłek (lub same ogryzki i skórki)
1 l wody
1 łyżka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Jabłka
nie obrane, z gniazdami nasiennymi, rozdrobnić.
2. Włożyć do dużego słoja lub butli
i zalać osłodzoną letnią wodą tak, aby były całkowicie nią pokryte.
3. Otwór
przykryć kawałkiem gazy i obwiązać sznurkiem.
4. Raz dziennie wymieszać.
5. Gdy na
powierzchni pojawi się nalot tzw. „matka”, już nie mieszać.
6. Odstawić na 4
tygodnie w temperaturze pokojowej.
7. Gotowy ocet przecedzić przez gazę i przelać
do butelek.
8. Przechowywać w lodówce.
Ocet można zrobić również z samego soku oraz z innych owoców.
Ocet jabłkowy - dla zdrowia i urody: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/p/porady_20.html
Ocet jabłkowy - dla zdrowia i urody: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/p/porady_20.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz