poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy dzięki swoim właściwościom śmiało może uchodzić za lek. Dzięki bogactwu składników odżywczych: witamin, minerałów, dobrych bakterii, pektyn, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i produktów przemiany materii, wspomaga perystaltykę jelit, obniża przyswajanie i odkładanie się tłuszczu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, dobrze wpływa również na cerę.


Składniki:

1 kg jabłek (lub same ogryzki i skórki)
1 l wody
1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia:

1. Jabłka nie obrane, z gniazdami nasiennymi, rozdrobnić. 
2. Włożyć do dużego słoja lub butli i zalać osłodzoną letnią wodą tak, aby były całkowicie nią pokryte. 
3. Otwór przykryć kawałkiem gazy i obwiązać sznurkiem. 
4. Raz dziennie wymieszać. 
5. Gdy na powierzchni pojawi się nalot tzw. „matka”, już nie mieszać. 
6. Odstawić na 4 tygodnie w temperaturze pokojowej. 
7. Gotowy ocet przecedzić przez gazę i przelać do butelek.
8. Przechowywać w lodówce.

Ocet można zrobić również z samego soku oraz z innych owoców.

Ocet jabłkowy - dla zdrowia i urody: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/p/porady_20.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz