Łatwy i bardzo smaczny chleb z przewagą mąki pszennej.
Składniki:
60
dkg zakwasu żytniego (ok. 2,5 szkl.)
330 ml wody
2 szkl. mąki żytniej typ 720 lub razowej
4 szkl. mąki pszennej typ 650
1 łyżka soli
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, potem wyrobić ręcznie, ciasto jest gęste.
2. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, lekko podsypując maką.
4. Przełożyć do foremki (u mnie 40x12 cm) wysmarowanej smalcem i
wysypanej mąką.
5. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kilka
godzin, do podwojenia objętości.
6. Chleb wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200ºC i od tego momentu piec 60 minut.
6. Chleb wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200ºC i od tego momentu piec 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz