piątek, 7 kwietnia 2017

Bigos staropolski

Według przepisu z książki Henryka Dębskiego "Współczesna kuchnia polska". Tym razem z mięs użyłam tylko dwóch golonek. Mięso to wraz ze skórą bogate jest w kolagen, który sprawia, że mamy gładką skórę i mocne stawy.


Składniki:

1½ kg kapusty kiszonej
400 g wieprzowiny (karkówka, świeży surowy boczek, golonka)
100 g boczku wędzonego
150 g kiełbasy
1 duża cebula
100 g koncentratu pomidorowego
50 ml czerwonego wytrawnego wina
garść suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
sól, pieprz
3 ząbki czosnku  
5 liści laurowych
majeranek
 
Sposób przyrządzenia:

1. Mięso podsmażyć w całości, podlać wodą i dusić do miękkości.
2. Kapustę pokroić, zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i gotować 30 min.
3. Dodać namoczone i pokrojone grzyby oraz śliwki, dalej gotować.
4. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
5. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, wrzucić do kapusty, gotować razem kilka minut.
6. Dodać pokrojoną kiełbasę i mięso razem z wywarem z gotowania.
7. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz