sobota, 14 marca 2020

Zupa fasolowa

Bardzo sycąca zupa. Drugie danie nie będzie potrzebne, ale deser jak najbardziej.


Składniki:

1½ szkl. białej fasoli
łyżka masła
garść pokrojonego pora lub cebuli
pietruszka
kawałek selera
2-3 marchewki
80 dkg ziemniaków
½ szkl. śmietany
liście laurowe, ziele angielskie
tymianek, majeranek
sól, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

1. Fasolę wcześniej namoczyć, najlepiej na noc. 
2. Na maśle podsmażyć pora lub cebulę. 
3. Zalać wrzącą wodą, dodać odsączoną fasolę.
4. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. 
5. Kolejno dodawać pokrojone: pietruszkę, seler, marchew i ziemniaki.
6. Pod koniec gotowania wsypać tymianek i majeranek oraz sól (fasola pozostanie twarda, jeśli posoli się zupę na początku gotowania).
7. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz