poniedziałek, 2 marca 2020

Ciasto budyniowe z rabarbarem

To będzie jedno z moich ulubionych ciast. Jest łatwe i bezproblemowe. Kwaśny rabarbar pysznie kontrastuje ze słodkimi warstwami ciasta i budyniu.


Składniki:

Ciasto:
200 g masła
100 g cukru
2 duże jajka
185 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
350 g rabarbaru (świeżego lub mrożonego)

Budyń: 
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
1-2 łyżki cukru
250 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub trochę aromatu

Sposób przyrządzenia:
 
1. Rabarbar mrożony rozmrozić, pokroić na kawałki. 
2. Przygotować budyń, gotowy przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch, odstawić do wystudzenia. 
3. Masło i cukier zmiksować. 
4. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. 
5. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej.
6. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. 
7. Ciasto podzielić na dwie części. 
8. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
9. Na dno wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 
10. Równo wyłożyć wystudzony budyń. 
11. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać.  
12. Na górze poukładać rabarbar, posypać kilkoma łyżkami cukru. 
13. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz