czwartek, 30 sierpnia 2018

Sernik na zimno z glazurą śliwkową

Kwaskowa glazura smakowicie kontrastuje ze słodyczą masy serowej.


Składniki:

Spód:
15 dkg herbatników
10 dkg masła 

Masa serowa:
70 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 szkl. kremówki
¾ szkl. cukru,
2 płaskie łyżki żelatyny + 40 ml wody

Glazura śliwkowa:
ok. 30-40 dkg śliwek (moreli, truskawek)
trochę cukru do smaku
1 łyżka żelatyny + 30 ml wody

Sposób przyrządzenia:

1. Herbatniki rozdrobnić, masło roztopić, dokładnie razem wymieszać.
2. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, lekko ugnieść.
3. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
4. Serek zmiksować z cukrem i kremówką, dodać schłodzoną żelatynę.
5. Masę serową wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki.
6. Przygotować glazurę: śliwki i pół szklanki wody umieścić w garnuszku, gotować kilka minut, odstawić z ognia, dodać cukier i namoczoną żelatynę, mieszać, aż się połączy z owocami, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
7. Glazurę wylać na wierzch sernika, schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz