czwartek, 9 sierpnia 2018

Brownie z daktylami

Ciasto jest bez grama cukru, cała słodycz pochodzi z daktyli. Daktyle są bogate w witaminy i minerały, co sprawia, że mają właściwości lecznicze. Regulują ciśnienie krwi w przypadku nadciśnienia, zapobiegają powstaniu miażdżycy, łagodzą skutki stresu. Błonnik w nich zawarty usprawnia pracę jelit, a antyoksydanty zwiększają odporność organizmu na choroby.


Składniki:

110 g masła
75 g mąki pszennej
170 g suszonych daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao (ok. 1/2 szkl.)
70 ml mleka
2 duże jajka
80 g orzechów włoskich
200-300 g śliwek lub innych owoców 

Sposób przyrządzenia: 

1. Daktyle drobno pokroić, orzechy niezbyt drobno. 
2. Śliwki wypestkować. 
3. Masło roztopić, przestudzić. 
4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz śliwek i zmiksować do połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste. 
5. Połowę ciasta przełożyć do małej tortownicy, na cieście rozłożyć śliwki skórką do dołu, przykryć resztą ciasta, wyrównać. 
6. Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem 15-20 minut, nie dłużej. Brownie powinno być wilgotne i zakalcowate.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz