czwartek, 9 sierpnia 2018

Sałatka ogórkowa na zimę



Składniki:

3 kg ogórków gruntowych
3 cebule, 
4 łyżki octu (2 łyżki kwasku cytrynowego)
5 łyżek cukru
3 łyżki soli
3 łyżki gorczycy

Sposób przyrządzenia:

1. Ogórki ze skórką pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka. 
2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie rękoma. 
3. Pozostawić tak na całą noc. 
4. Drugiego dnia powkładać ogórki do słoików, zostawiając powstały sok w misce. 
5. Można do każdego słoika włożyć baldaszek kopru. 
6. Doprawić sok, jeśli tego wymaga i zalać ogórki w słoikach. 
7. Słoiki pasteryzować 10-15 minut w zależności od wielkości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz