wtorek, 5 kwietnia 2022

Czekoladowe ciastka z orzechami

Mocno czekoladowe, bo z kawałkami czekolady, kruche, pyszne.

 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 dkg masła
  • ½ szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 15 dkg czekolady deserowej
  • ½ szkl. orzechów

Sposób przyrządzenia:

  1. Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 
  2. Utrzeć masło z cukrem. 
  3. Dodać jajko, ucierać, aż składniki się połączą. 
  4. Dodawać po łyżce suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. 
  5. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i orzechy, wymieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.
  6.  Z ciasta uformować wałek, pokroić w plastry grubości 7 mm, ułożyć na blaszce. 
  7. Piec 10-15 minut w temperaturze 160°C. 
  8. Kiedy przestygną, oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz