Przepis z tej strony: https://mojewypieki.com/przepis/bulki-razowe-z-platkami-owsianymi
Na 12 bułeczek:
- ½ szkl. płatków owsianych
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka (17 g) masła
- ¾ łyżeczki soli
- 1 szkl. wrzącej wody
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zalać wrzącą wodą.
- Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ponadto:
- 14 g drożdży
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1½ szkl. mąki pszennej razowej
- ¾ szkl. mąki pszennej
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut.
- Drożdże i siemię lniane dodać do miski z płatkami i wymieszać.
- Dodać mąki, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części.
- Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
- Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi.
- Piec w 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz