środa, 30 marca 2022

Półrazowe bułki pszenne z płatkami owsianymi

Przepis z tej strony: https://mojewypieki.com/przepis/bulki-razowe-z-platkami-owsianymi

 Na 12 bułeczek: 

  • ½ szkl. płatków owsianych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka (17 g) masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 szkl. wrzącej wody
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. 
  2. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ponadto: 

  • 14 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1½ szkl. mąki pszennej razowej
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut. 
  2. Drożdże i siemię lniane dodać do miski z płatkami i wymieszać. 
  3. Dodać mąki, dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. 
  5. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. 
  6. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. 
  7. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. 
  8. Piec w 200ºC przez około 15 minut, do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz