poniedziałek, 28 marca 2022

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:  
  • 3 duże pomarańcze z grubą skórką 
  • 1-1½ szkl. cukru 
  • ½ szkl. wody
 Sposób przyrządzenia: 
  1. Pomarańcze dokładnie umyć w wodzie z płynem do naczyń (najlepiej szczoteczką, aby usunąć środki konserwujące, nabłyszczacze, woski itp.), opłukać.
  2. Obrać dzieląc skórkę na ćwiartki, z grubsza usunąć białe albedo.
  3. Pokroić na półcentymetrowe paski, następnie w kostkę.
  4. Wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut, odcedzić.
  5. W rondelku zagotować wodę z cukrem.
  6. Wrzucić skórkę i gotować na małym ogniu, aż woda prawie wyparuje.
  7. Gorące przełożyć do małych słoiczków i od razu zakręcić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz