wtorek, 8 lutego 2022

Cytrynowy sernik z kokosową skorupką

Przepyszny serniczek na zimno, lekko zmodyfikowany przepis ze strony "Moje wypieki" https://mojewypieki.com/przepis/sniezny-puch 


Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • ½ l wody
  • 200 g herbatników typu petit beurre
  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka, dobrej jakości)
  • ½ szkl. cukru pudru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 ml kremówki
  • Wierzch: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przyrządzenia:

  1. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, odstawić do wystudzenia. 
  2. Na dnie formy ułożyć herbatniki. 
  3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 
  4. Dodać 1/3 sera i delikatnie zmiksować, następnie połączyć z kolejnymi partiami sera.
  5. Dodać skórkę cytrynową.
  6. Wlać galaretki i zmiksować na minimalnych obrotach miksera. 
  7. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, wstawić do lodówki.
  8. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. 
  9. Podgrzewać przez chwilę mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. 
  10. Przestudzić i wyłożyć na wierzch deseru, wstawić do lodówki na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz