Przepyszny serniczek na zimno, lekko zmodyfikowany przepis ze strony "Moje wypieki" https://mojewypieki.com/przepis/sniezny-puch
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- ½ l wody
- 200 g herbatników typu petit beurre
- 1 kg
twarogu sernikowego (z wiaderka, dobrej jakości)
- ½ szkl. cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 250 ml kremówki
- Wierzch: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 100 g wiórków kokosowych.
Sposób przyrządzenia:
- Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, odstawić do wystudzenia.
- Na dnie formy ułożyć herbatniki.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Dodać 1/3 sera i delikatnie zmiksować, następnie połączyć z kolejnymi partiami sera.
- Dodać skórkę cytrynową.
- Wlać galaretki i zmiksować na minimalnych obrotach miksera.
- Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, wstawić do lodówki.
- Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe.
- Podgrzewać przez chwilę mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią.
- Przestudzić i wyłożyć na wierzch deseru, wstawić
do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz