Składniki:
- 500 g schabu
- 1 duża cebula
- 10 dkg suszonych sliwek
- 1-2 łyżki mąki
- trochę smalcu
- ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie.
- Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
- Obrumienić na mocno rozgrzanym smalcu, przełożyć do garnka.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i dodać ją do mięsa.
- Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły.
- Dusić ok.30 minut, doprawić, sos zagęścić mąką.
- Podawać z kopytkami lub ryżem i surówką np. z selera i orzechów http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/10/surowka-z-selera.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz