wtorek, 8 lutego 2022

Bitki wieprzowe ze śliwkami

 Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg suszonych sliwek
  • 1-2 łyżki mąki
  • trochę smalcu
  • ostra papryka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie.
  2. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Obrumienić na mocno rozgrzanym smalcu, przełożyć do garnka.
  4. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i dodać ją do mięsa.
  5. Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły.
  6. Dusić ok.30 minut, doprawić, sos zagęścić mąką.
  7. Podawać z kopytkami lub ryżem i surówką np. z selera i orzechów http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/10/surowka-z-selera.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz