poniedziałek, 11 października 2021

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 3 czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży 
  • 1-2 łyżki cukru
  • powidła lub marmolada
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia: 

  1. Drożdże pokruszyć i posypać cukrem.
  2. Gdy się rozpuszczą, wsypać mąkę, dodać jajka, masło i śmietanę.
  3. Wszystko połączyć siekając nożem, potem zagnieść ciasto.
  4. Zawinąć w folię i wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części, rozwałkować kolejno każdą na prostokąt.
  6. Posmarować marmoladą i zwinąć zaczynając od szerszego boku. 
  7. Pokroić nożem na plastry szerokości 1 cm.
  8. Rozłożyć na blaszki, zachowując odstęp.
  9. Gdy nieco urosną, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180℃.
  10. Po ostudzeniu można polukrować.

W kształcie rogalików: ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek, przekroić na osiem części, na zewnętrzną krawędź wyłożyć po łyżeczce marmolady i zwinąć.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz