poniedziałek, 11 października 2021

Hummus

Hummus jest to dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Potrawa popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce.

 Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku 
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekko złotego koloru (uważać, by się nie przypalił).
  2. Przestudzić, wsypać do wysokiego naczynia, wlać oliwę i miksować, aż masa będzie gładka.
  3. Odcedzić zalewę z ciecierzycy, ale nie wylewać jej.
  4. Do naczynia z sezamem wsypać ciecierzycę, dodać starty czosnek, kmin i sok z cytryny.
  5. Blendować, aż powstanie gładka masa, gdyby była za gęsta, wlać trochę odłożonej zalewy.
  6. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz