sobota, 31 października 2020

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 Składniki:

  • ok. 50 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • trochę masła
  • sól, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojony w kostkę boczek smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Dodać masło i pokrojoną cebulę, potem czosnek, chwilę smażyć.
  3. Dodać starte na tarce seler i pietruszkę oraz pokrojoną marchew, wszystko zalać wrzątkiem.
  4. Wrzucić przyprawy, namoczone grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  6. Pokroić kapustę i dodać do zupy, gotować jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz