środa, 7 października 2020

Ciasto "Wiewiórka"

 Jesienne ciasto z cynamonem, napakowane jabłkami i orzechami.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka pokrojone w dużą kostkę
  • 1 szkl. orzechów włoskich lub mieszanych posiekanych niezbyt drobno
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiać.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  3. Wsypać część mąki, miksując na najniższych obrotach i wlać połowę masła.
  4. Dodać resztę mąki i masła. 
  5. Wsypać jabłka i orzechy, wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać.
  7. Piec 45 minut w temperaturze 165℃.
  8. Gdy wystygnie dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz