wtorek, 17 listopada 2020

Zapiekanka z kalafiorem

Kalafior po szwajcarsku - tak został nazwany ten przepis z jakiegoś czasopisma. 

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg wędzonej szynki lub boczku
  • 4 jajka
  • 200 ml kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry.
  2. Ułożyć warstwami w naczyniu do zapiekania, posypać solą i pieprzem.
  3. Zapiekać pod przykryciem 30 min. w temperaturze 180℃.
  4. Roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki.
  5. Polać podpieczone ziemniaki i kalafior, na wierzchu rozsypać ser i pokrojony w kostkę boczek.
  6. Zapiekać jeszcze przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz