sobota, 24 października 2020

Ryba w sosie śmietanowo-czosnkowym

 Przepis z jakiegoś czasopisma.

Składniki:

  • 50 dkg filetów rybnych (u mnie kostka z mintaja)
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 10 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce musztardy i ziół prowansalskich
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól
  • trochę mąki i smalcu

Sposób przyrządzenia:

  1. Śmietanę wymieszać z musztardą, roztartym czosnkiem i ziołami.
  2. Ser zetrzeć na tarce.
  3. Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i mąką.
  4. Usmażyć na jasnozłoty kolor.
  5. Zalać przygotowanym sosem śmietanowym i posypać serem.
  6. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż ser się rozpuści. 
  7. Podawać z ziemniakami puree i surówką.

Tak przyrządzona ryba jest bardzo smaczna. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli po zalaniu sosem śmietanowym, zostanie zapieczona przez kilka minut w piekarniku z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz