Składniki:
ok. 2 kg kapusty
1-2 papryki
3 marchewki
1-2 cebule
2 płaskie
łyżki soli
2 łyżki gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
liście laurowe
ziele
angielskie
Zalewa:
Zalewa:
5 szkl. wody
3/4 szkl. octu 10%
3-4 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia:
1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić,
aby zmiękła.
2. W tym czasie pokroić
marchew w cienkie plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka.
3. Dodać do kapusty
razem z gorczycą i pieprzem, dokładnie razem wymieszać.
4. Warzywa umieścić w słoikach,
nie ubijać, tylko kilka razy uderzyć dłonią w dno słoika.
5. Do każdego słoika
włożyć po 2 listki laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego.
6. W garnku
umieścić składniki zalewy, zagotować.
7. Zalewą zalać warzywa w słoikach.
8. Krawędzie słoików wytrzeć do sucha,
zakręcić i pasteryzować 25-40 minut w zależności od wielkości słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz