czwartek, 24 października 2019

Sałatka z kapusty z papryką i marchwią


Składniki: 

ok. 2 kg kapusty
1-2 papryki
3 marchewki
1-2 cebule
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
liście laurowe
ziele angielskie

Zalewa: 
5 szkl. wody
3/4 szkl. octu 10%
3-4 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia:

1. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić, aby zmiękła. 
2. W tym czasie  pokroić marchew w cienkie plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka.
3. Dodać do kapusty razem z gorczycą i pieprzem, dokładnie  razem wymieszać. 
4. Warzywa umieścić w słoikach, nie ubijać, tylko kilka razy uderzyć dłonią w dno słoika.
5. Do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego. 
6. W garnku umieścić składniki zalewy, zagotować. 
7. Zalewą zalać warzywa w słoikach. 
8. Krawędzie słoików wytrzeć do sucha, zakręcić i pasteryzować 25-40 minut w zależności od wielkości słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz