środa, 30 października 2019

Udka na ryżu z warzywami

Pyszne danie w jednym garnku. Przepis z gazetki "Biedronki".


Składniki:

6 udek z kurczaka
100 g wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
2-3 pomidory
1 szkl. ryżu
1 puszka groszku
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso posypać solą i pieprzem, odstawić. 
2. W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory i zdjąć z nich skórkę. 
3. Pokroić paprykę, cebulę, czosnek i pomidory oraz boczek. 
4. Na suchej patelni podsmażyć udka, przełożyć na talerz. 
5. Na patelnię wrzucić boczek, smażyć aż się wytopi. 
6. Wlać oliwę i wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać czosnek. 
7. Jeśli patelnia jest za mała, przełożyć do garnka, w którym zmieści się cała potrawa. 
8. Do boczku z cebulą dodać paprykę i po chwili pomidory. 
9. Wsypać wypłukany ryż i wlać pół litra wody, dodać listki i ziele angielskie. 
10. Na górze poukładać mięso i dusić całość pod przykryciem 30 min. 
11. Na koniec dodać groszek i wymieszać, przedtem przełożyć mięso na talerz.
12. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz