piątek, 29 listopada 2019

Pikle z ogórków z curry

Jeśli ktoś nie lubi curry, może ją pominąć.


Składniki: 

3 kg ogórków
2 cebule
2 łyżki soli
4 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka ziaren pieprzu

Zalewa: 
1 litr wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 10 %
1 łyżka soli
2 łyżki curry

Sposób przyrządzenia:

1. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. 
2. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i sól, wymieszać, pozostawić na noc. 
3. Na drugi dzień ogórki odcedzić i włożyć do słoików, nie ubijać. 
4. Zalewę zagotować i zdjąć z ognia. 
5. Do każdego słoika włożyć po 1 łyżeczce nasion gorczycy i kilka ziarenek pieprzu, uzupełnić zalewą. 
6. Pasteryzować 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz