Składniki:
1¾ szkl. mąki
1½ łyżki przyprawy do piernika
1½ łyżki kakao
1½ łyżeczki sody
12 dkg masła
½ szkl. cukru
3 jajka
½ szkl. płynnego miodu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do przełożenia:
1 słoik dżemu śliwkowego
1 słoik powideł śliwkowych
1 opakowanie galaretki morelowej
1 słoik dżemu śliwkowego
1 słoik powideł śliwkowych
1 opakowanie galaretki morelowej
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i sodą.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
3. Dodawać po jednym żółtku, potem porcjami miód, śmietanę i mąkę.
4. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem.
5. Piec ok. 60 min. w temp. 170°C.
6. Dżem i powidła zagrzać do momentu zagotowania, zdjąć z ognia.
7. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
8. Ostudzone ciasto przekroić na 1 lub 2 blaty, przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową.
9. Polać roztopioną czekoladą.
1. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i sodą.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
3. Dodawać po jednym żółtku, potem porcjami miód, śmietanę i mąkę.
4. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem.
5. Piec ok. 60 min. w temp. 170°C.
6. Dżem i powidła zagrzać do momentu zagotowania, zdjąć z ognia.
7. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
8. Ostudzone ciasto przekroić na 1 lub 2 blaty, przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową.
9. Polać roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz