niedziela, 23 grudnia 2018

Piernik przekładany powidłami



Składniki:

1¾ szkl. mąki
1½ łyżki przyprawy do piernika
1½ łyżki kakao
1½ łyżeczki sody
12 dkg masła
½ szkl. cukru
3 jajka
½ szkl. płynnego miodu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do przełożenia: 
1 słoik dżemu śliwkowego
1 słoik powideł śliwkowych
1 opakowanie galaretki morelowej

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i sodą. 
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem. 
3. Dodawać po jednym żółtku, potem porcjami miód, śmietanę i mąkę. 
4. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. 
5. Piec ok. 60 min. w temp. 170°C. 
6. Dżem i powidła zagrzać do momentu zagotowania, zdjąć z ognia. 
7. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. 
8. Ostudzone ciasto przekroić na 1 lub 2 blaty, przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową. 
9. Polać roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz