poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Pulpety w sosie meksykańskim

Pulpeciki w pomidorowym sosie z papryką i czerwoną fasolą, szybki i sycący obiad. Zmodyfikowany przepis Jakuba Kuronia z gazetki Biedronki.


Składniki:

50 dkg mielonego mięsa
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 czerstwej bułki
trochę tartej bułki
1 cebula
1 papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki chili
spora szczypta bazylii lub ziół prowansalskich
sól, pieprz
smalec do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Do mięsa dodać jajko, namoczoną bułkę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
2. Dobrze wyrobić i uformować pulpety, obtoczyć je w bułce tartej.
3. Podsmażyć lekko na rozgrzanym smalcu.
4. W tym czasie posiekać drobno cebulę i pokroić w kostkę paprykę.
5. Pulpety przesunąć na bok patelni, wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
6. Dorzucić paprykę, posypać przyprawami, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
7. Dodać pomidory i jeszcze dusić ok. 10 min.
8. Pulpety wyjąć na talerz, do sosu dodać odsączoną fasolę.
9. Sos zagotować i lekko zagęścić mąką.
10. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz