sobota, 22 lipca 2017

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i dwoma serami

"Lasagne po neapolitańsku" - tak brzmi oryginalna nazwa tego dania. Przepis mam w swoich zbiorach już od bardzo dawna, lecz dopiero teraz zrobiłam. Na pewno będę robić tę zapiekankę jeszcze nie raz.


Składniki:

9 płatków makaronu lasagne (40 dkg makaronu penne)
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
90 dkg pomidorów
45 dkg żółtego sera
25 dkg sera mozzarella
½ kostki zimnego masła
bazylia, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, sól 


Sposób przyrządzenia:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
2. Czosnek podsmażyć na oliwie. 
3. Dodać pomidory i przyprawy, dusić 10 min. 
4. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ugotowany makaron, sos pomidorowy, pokrojoną w plastry mozzarellę i starty żółty ser.
5. Na wierzchu zapiekanki wyłożyć resztę sosu pomidorowego i plasterki masła. 
6. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temp. 190°C. 
7. Po 20 min. odkryć i piec kolejne 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz