poniedziałek, 17 lipca 2017

Chleb żytni jasny ze słonecznikiem

Na zakwasie, łatwy i bardzo smaczny chleb z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym miąższem.




Wieczorem wymieszać: 
1 szkl. zakwasu żytniego
300 ml wody
3 szkl. mąki żytniej typ 720.


Na drugi dzień rano dodać: 
3 szkl. mąki żytniej typ 720
1 łyżka soli
400 ml wody
3/4 szkl. uprażonego na suchej patelni słonecznika.
 
1. Wszystkie składniki oprócz słonecznika wymieszać za pomocą miksera tylko do połączenia.
2. Dodać ostudzony słonecznik. 
3. Przełożyć ciasto do dużej keksówki (40x12 cm lub dwóch małych) wysmarowanej smalcem i wysypanej otrębami lub mąką.
4. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 6 godzin). 
5. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 230°C. 
6. Po 30 minutach zmniejszyć do 210°C i piec kolejne 30 minut. 

Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową.

Według przepisu z tej strony http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/najatwiejszy-chleb-zytni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz