czwartek, 24 sierpnia 2017

Leczo z kiełbasą

Smakowite, węgierskie danie, znane na pewno wszystkim. Do tego mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, w które bogata jest papryka i pomidory.


Składniki:

3 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 dkg kiełbasy np. podwawelskiej
1 kg papryki
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
ostra papryka lub chili
sól


Sposób przyrządzenia:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
3. Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
4. Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do kiełbasy, zeszklić.
5. Dodać drobno pokrojony czosnek i posypać papryką w proszku, wymieszać.
6. Wrzucić pokrojoną paprykę i pomidory, wymieszać i dusić, aż warzywa będą miękkie.
7. Doprawić ostrą papryką i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz