poniedziałek, 17 lipca 2017

Ciasto kokosowo-ananasowe

Kokos, ananas, cytryna - tropikalne smaki w przepysznym, wilgotnym i łatwym do wykonania cieście. 


Składniki:

125 g masła
1/2 szkl. cukru
3 duże jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
puszka pokrojonych ananasów
sok i skórka z małej cytryny
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

1. Połączyć razem mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 
2. Ananasy odsączyć. 
3. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. 
4. Masło i cukier utrzeć lub zmiksować do otrzymania puszystej masy. 
5. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. 
6. Dodać skórkę i stopniowo sok z cytryny na zmianę z sypkimi składnikami. 
7. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia. 
8. Na koniec dodać ananasy, delikatnie wymieszać. 
9. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. 
10. Piec w temp. 160ºC przez ok. 45 min. 
11. Wyjąć, wystudzić, polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz