Niesamowicie smaczne ciasto z pierwszym wiosennym rabarbarem.
Składniki:
3 szkl. mąki
20 dkg masła
4 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kwaśnej śmietany
¾ szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne sezonowe owoce
szczypta soli
trochę tartej bułki
Sposób przyrządzenia:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, solą, żółtkami i śmietaną.
3. Dwie trzecie ciasta szybko zagnieść, wylepić nim dno formy i wstawić do lodówki.
4. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę i także włożyć do lodówki.
5. Po 1-2 godzinach spód ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC i piec 20 minut.
6. W tym czasie białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
7. Rabarbar obrać i pokroić.
8. Podpieczony spód oprószyć bułką tartą, wyłożyć rabarbar i pianę z białek.
9. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
10. Piec kolejne 30-40 min. w temp.
180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz