wtorek, 17 listopada 2020

Owoce w galaretce

 Ten deser nigdy się nie znudzi.

Składniki na 5 porcji:

  • 2 kwaśne jabłka
  • ok. 30 dkg truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml kremówki
  • trochę posiekanej czekolady 

Sposób przyrządzenia:

  1. Namoczyć żelatynę w 50 ml zimnej wody.
  2. Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, duże truskawki również pokroić.
  3. Zagotować 500 ml wody, wrzucić owoce i cukier, gotować do czasu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  4. Wylać na sitko, owoce rozdzielić pomiędzy miseczki.
  5. Płyn z gotowania owoców w razie potrzeby uzupełnić do 500 ml i jeszcze raz zagotować.
  6. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, zalać owoce w miseczkach. 
  7. Gdy galaretka stężeje, ubić śmietanę, wyłożyć na wierzch galaretek i posypać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz