piątek, 7 sierpnia 2020

Zupa cebulowo-pomidorowa

Zupy pomidorowej nigdy dość. Jest pyszna, intensywna w smaku za sprawą dość ostrej cebuli.

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • ok. 150 g koncentratu pomidorowego
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera i garść pokrojonego pora
  • trochę oliwy lub masła
  • 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie lub maśle.
  2. Dodać pokrojoną marchewkę i resztę włoszczyzny oraz przyprawy.
  3. Zalać ok. 2 l wrzącej wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zupę zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz