Zamiast mięsa soczewica - dobre źródło białka, potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, oraz kwasu foliowego czyli witaminy B 9, której wszyscy mają niedobór, a który reguluje funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, ma działanie krwiotwórcze, zapobiega rozwojowi nowotworów.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 szkl. soczewicy
- 120 g
mozzarelli, trochę żółtego sera
- 2 cebule i 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- trochę oliwy
- ostra papryka, majeranek, tymianek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Ryż i soczewicę ugotować.
- Cukinie przekroić na pół, usunąć nasiona.
- Ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze 180°C.
- Podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek.
- Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chili i zioła, dusić chwilę, aż papryka lekko zmięknie.
- Dodać ugotowany ryż, soczewicę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Farszem napełnić połówki cukinii, na każdą położyć plasterki mozzarelli i posypać startym żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 25 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz