piątek, 7 sierpnia 2020

Cukinia faszerowana ryżem z papryką i soczewicą

Zamiast mięsa soczewica - dobre źródło białka, potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, oraz kwasu foliowego czyli witaminy B 9, której wszyscy mają niedobór, a który reguluje funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, ma działanie krwiotwórcze, zapobiega rozwojowi nowotworów.

 Składniki:

  • 2 duże cukinie 
  • 1 papryka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szkl. soczewicy
  • 120 g mozzarelli, trochę żółtego sera
  • 2 cebule i 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • trochę oliwy
  • ostra papryka, majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

 Sposób przyrządzenia: 

  1. Ryż i soczewicę ugotować. 
  2. Cukinie przekroić na pół, usunąć nasiona. 
  3. Ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze 180°C. 
  4. Podsmażyć na  oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek.
  5. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chili i zioła, dusić chwilę, aż papryka lekko zmięknie.
  6. Dodać ugotowany ryż, soczewicę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
  7. Farszem napełnić połówki cukinii, na każdą położyć plasterki mozzarelli i posypać startym żółtym serem.
  8. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 25 minut w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz