piątek, 7 sierpnia 2020

Pszenny chleb z miodem i płatkami owsianymi

Chlebek na drożdżach, dla preferujących pszenne pieczywo.

Składniki:

  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • po 20 g drożdży i roztopionego masła
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 230 ml letniego mleka
  • 2 łyżki miodu 
  • 340 ml letniej wody

 Sposób przyrządzenia:

  1. Z drożdży zrobić rozczyn. 
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. 
  3. Przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości. 
  4. Jeszcze raz wyrobić, przełożyć ciasto do foremki, przykryć folią i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 
  5. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi. 
  6. Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem obniżyć do 200ºC i piec jeszcze 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz