piątek, 18 stycznia 2019

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb z przewagą mąki żytniej, jest bardzo miękki i smaczny, nawet po kilku dniach od wypieku. Mój ulubiony.


Zaczyn:
2,5 szkl. mąki żytniej typ 720
300 ml wody

Wieczorem składniki zaczynu wymieszać w misce tyle tylko, aby  wszystko się połączyło. Miskę przykryć i zostawić na 10-12 godzin.

2 szkl. mąki żytniej typ 720
2 szkl. mąki pszennej typ 650
400 ml wody
1 łyżka soli
10 g drożdży

1. Na drugi dzień rano do zaczynu dodać pozostałe składniki. 
2. Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem, ale tylko tyle, aby składniki się połączyły. 
3. Zostawić pod przykryciem na ok. 60 minut. 
4. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem dużej keksówki (moja ma wymiary 40x12) lub dwóch małych, posypać mąką lub ziarnami.
5. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
6. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. 
7. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec jeszcze 40 minut. 

Jeśli chleb zbyt szybko się rumieni, przykryć go folią aluminiową.  Źródło przepisu: www.pracowniawypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz